Ma lenne 112 éves Frank Zamboni

2013-jan-16,   //   Cikket írta: Dande Krisztián   //   Hírek, Vegyes hírek  //  Nincsenek kommentek

Frank Zamboni (Eureka, Utah, 1901. január 16. – Long Beach, Kalifornia, 1988. július 27.) amerikai feltaláló és üzletember, aki 1949-ben megalkotta az első jégpálya-karbantartó gépet, ami rövid idő alatt eltüntette a jégpályák felszínén a használatból eredő egyenetlenségeket. A találmányát a mai napig használják és a nevével alapított cég a Zamboni ma is gyárt ilyen gépeket.

Frank Zamboni a utah-i Eureka-ban született 1901-ben. Chicago-ban kereskedelmi iskolában tanult, majd huszonegy éves korában Kaliforniába költözött Lawrence testvérével, ahol bátyjuk George autószerelő műhelyében dolgoztak. 1923-ban megházasodott és a házasságból később három gyermek született. 1927-ben családi vállalkozást alapítottak és a nyers alapanyagú élelmiszeripar – főleg tejtermékek – számára létfontosságú jégkockákat gyártottak cégek számára. Később a két fiatalabb testvér üzleti profilt bővítették és hűtőszekrényeket telepítettek.

Ekkoriban egyre népszerűbb lett a korcsolyázás, de Dél-Kaliforniában kevés lehetőség volt rá. Ezért 1939-ben a kaliforniai Paramountban új vállalkozásba kezdett Lawrence bátyával, valamint unokatestvérével és 1940-ben megépítették „Iceland”-et, a közel 1900 négyzetméteres nyitott jégpályát, ami az egyik legnagyobb volt akkoriban az USA területén. Közel 800 korcsolyázó befogadására volt képes. A pályát aztán hamarosan befedték, hogy óvják az olvadástól.

Frank Zamboni 1942. márciusában kezdett dolgozni egy olyan gépen, ami gyorsan helyreállítja a jég sima felületét. Korábban 3-4 munkás simította el a jég felületét és öntötte fel vízzel, aminek újrafagyása sok időt vett igénybe. Az egész folyamat így több mint egy órás volt. Zamboni egy átalakított traktor segítségével „leborotválta” a jég felületét, a jég forgácsot összegyűjtötte, ezután vékony vízfelületet eresztett a kezelt jég tetejére. A munkaidő a gép segítségével, mindössze negyedórát vett igénybe. Találmányát, az „A modellt” végül 1949-ben jegyezte be és 1953-ban adták meg a szabadalmi védelmet.

1954-ben kezdték a gép tömeggyártását. Az első komolyabb nyilvános szereplése az eszköznek a 1960-as Squaw Valley-i téli olimpián volt. Ezután hamar a jégpályák fontos kellékeivé váltak. Az 1964-es „HD modell” vált az iparági standarddá. 1988-ban néhány hónappal felesége halála után július 27-én ő is elhunyt tüdőrákban a kaliforniai Long Beach-en.

2013. január 16.-án (a mai napon) a Google kereső egy animált Google doodle-el emlékezett meg Frank Zamboniról és találmányáról.

Kommenteld a cikket:

Be kell jelentkezned a komment küldéséhez.